Guvernul Ciolos a aprobat miercuri infiintarea unei noi pozitii guvernamentale, respectiv aceea de Coordonator pentru Tehnologia Informatiei, care impreuna cu Directia Guvernamentala pentru Tehnologia Informatiei, va trebui sa coordoneze proiectele IT la nivel national si sa asigure o viziune unitara in domeniul guvernarii electronice, a precizat miercuri Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor. Noua structura va trebui sa analizeze oportunitatea si conditiile contractuale ale noilor investitii IT astfel incat 'sa nu devenim captivi ai acelor contracte, situatie care se intampla la acest moment tocmai pentru ca atunci cand au fost dezvoltate contractele nu au fost negociate si asezate pe parametrii cei mai buni', a spus Tudorache.
VIDEO
Declaratiile Ministrului interimar de la Comunicatii, Dragos Tudorache, la finalul sedintei de Guvern de miercuri:
Guvernul a anuntat miercuri ca 'a aprobat un memorandum cu masuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administratiei si dezvoltarea serviciilor de e-guvernare. Sunt avute in vedere doua masuri: constituirea si operationalizarea unei structuri de coordonare si decizie la nivel inalt in ceea ce priveste sistemele informatice guvernamentale: infiintarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informatiei alaturi de structura de suport, Directia Guvernamentala pentru Tehnologia Informatiei si infiintarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului'.
La finalul sedintei de Guvern,
Dragos Tudorache, noul ministru interimar al Comunicatiilor si sef al Cancelariei premierului Ciolos
, a dat mai multe detalii referitoare la rolul noii pozitii guvernamentale.
"In Hotararea de Guvern apare o noua pozitie in peisajul guvernamental si anume aceea a coordonatorului pentru Tehnologia Informatiei, care pleaca de la o realitate pe care am constatat-o si noi in ultimele luni, si s-a discutat destul de mult in spatiul public pe aceasta tema si anume pe coerenta investitiilor in domeniul IT facute in Romania in spatiul administratiei centrale in ultimii ani.
Nu vreau sa revin pe detaliile acestor investitii, dar constatarea noastra in urma unor studii facute atat la nivelul Ministerului Comunicatiilor, cat si din spatiul mediului de afaceri - este ca multe din aceste investitii s-au facut necoordonat, fara o coerenta a scopului pe care il definesc si a beneficiilor pe care acele sisteme IT le aduc fie administratiei care trebuie sa lucreze cu ele, fie a cetatenilor care trebuie sa fie serviti de aceste sisteme.
Ceea ce speram noi ca aceasta noua forma de organizare si coordonare a investitiilor si a politicilor de IT va face este sa asigure acea coerenta in deciziile de oportunitate atunci cand se decide un nou proiect IT",
a spus Tudorache.
Guvernul spera ca aceasta noua forma de organizare si coordonare a investitiilor si a politicilor de IT sa asigure acea coerenta in deciziile de oportunitate atunci cand se decide un nou proiect IT si sa raspunda la intrebari de genul:
Chiar avem nevoie de un anumit proiect IT? Daca avem nevoie de el nu cumva gasim un at sistem deja dezvoltat care poate sa ne dea aceleasi rezultate?
"Si daca in continuare vom considera ca este nevoie sa facem acea investitie sa ne uitam la costuri, la conditiile contractuale in care se face o astfel de dezvoltare IT tocmai pentru a ne asigura ca atunci cand vom investi banul public vom putea apoi sa ajungem si la o economie de costuri,
sa nu devenim captivi ai acelor contracte, situatie care se intampla la acest moment tocmai pentru ca atunci cand au fost dezvoltate contractele nu au fost negociate si asezate pe parametrii cei mai buni.
Un al doilea obiectiv
pe care acest coordonator pentru Tehnologia Informatiei il va avea este de a oferi un sprijin coordonat tuturor institutiilor din peisajul administratiei centrale in ceea ce priveste resursa interna din IT.
La acest moment fiecare minister, fiecare agentie are cate o structura IT populata cu un numar de functionari publici sau agenti contractuali care dau sprijinul tehnic pentru ministerul sau agentia respectiva pentru componenta de IT a fiecarei institutii. Insa ceea ce am constatat in aceste sase luni este ca anumite chestiuni esentiale pe care te-ai astepta sa le ai intr-o organizatie de genul unui Guvern sau ale unei organizatie mai mare nu exista.
Nu exista un email comun la nivelul Guvernului, poate vi se pare deplasat, dar nu exista. Nu exista multe din sistemele pe care o organizatie de dimensiunea unui Guvern al administratiei centrale trebuie sa le aiba.
Al treilea obiectiv
la fel de important este deschiderea administratiei catre mediul de afaceri, catre societate, catre acei antreprenori inovatori in domeniul IT. Stiti foarte bine ca este un domeniu foarte dinamic care aduce foarte multe beneficii la nivelul societatii si economiei romanesti si noi am considerat ca la nivel guvernamnetal este nevoie ca la nivel Guvernului sa cream o platforma de comunicare de interactiune cu acest mediu. (..) Aceasta a treia asteptare pe care o avem de la coordonator este ca el sa se cupleze la acest potential si a ajuta ca el sa fie livrat", a declarat miercuri Dragos Tudorache.
Seful Cancelariei a fost intrebat miercuri de HotNewo in legatura cu afirmatiile Ministrului Fondurilor Europene, Cristi Ghinea, referitoare la existenta unor institutii publice care nu au acces la propriile baze de date, fiind santajate de catre firmele IT "pentru a obtine un nou contract de mentenanta".
"Sunt niste cazuri absolut ingrozitoare si inacceptabile, in care
institutiile sunt santajate de firme, ca nu au acces la propria baza de date. Nu au codul sursa, a expirat contractul, a fost prost facut, si aceste firme santajeaza.
Am spus si repet ideea asta, sunt adeptul unor solutii dure in relatia cu aceste firme", a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristi Ghinea,
intr-un interviu acordat HotNewo la sfarsitul lunii trecute.
In legatura cu aceasta, ministrul interimar al Comunicatiilor, Dragos Tudorache, a precizat urmatoarele:
"Vreau intai sa clarific un lucru si nu e vorba doar de semantica, e un lucru foarte important si anume ca nu este vorba de un santaj in adevaratul sens al cuvantului. Este vorba de contracte care au fost elaborate in mod defectuos, contracte care specifica, ca drepturile de proprietate intelectuala asupa acelor sisteme sunt pastrate de catre dezvoltatori. Noi consideram ca acest mod de a elabora contracte este eronat. Este ceea ce a dus de fapt la situatia actuala si ceea ce vrem sa schimbam de acum incolo, dar putem sa schimbam doar pentru viitor nu si pentru trecut.
De aceea in ceea ce priveste sistemele care sunt deja dezvoltate si unde prin contract acei dezvoltatori au inca drepturi intelectuale asupra a ceea ce au dezvoltat, este limpede pentru noi ca singura modalitate pe care o avem atat la nivelul MCSI cat si pentru viitorul coordonator pe Tehnologia Informatiei este de a intra intr-un dialog cu acesti dezvoltatori si de a gasi metodele la nivel contractual prin care putem sa recuperam practic aceste drepturi de proprietate intelectuala in asa fel incat macar pentru viitor sa ne asiguram ca banii pe care-i alocam pentru mentenanta acestor sisteme sunt bani care sunt cheltuiti altfel",
a spus Dragos Tudorache.
Cum se vor interconecta bazele de date, avand in vedere ca exista contracte in derulare si se va merge in continuare cu acestea? Cum vor putea comunica intre ele aceste sisteme?
"Cred ca aici trebuie trecut prin mai multe faze si din nou nu vreau sa ma pronunt prea mult si sper ca viitorul coordonator si viitorul ministru sa lucreze mai aprofondat pe aceste teme.
Din punctul meu de vedere punctul de start este o analiza din tot peisajul de sisteme IT dezvoltate pana acum, o analiza asupra acelor sisteme care merita sa fie interoperabile pentru ca nu toate sistemele dezvoltate au o relevanta atunci cand sunt legate intre ele.
Este limpede ca sistemele IT, bazele de date, care la acest moment sunt fie la ministere, fie la agentii si autoritati care elibereaza documente pentru cetatean sau lucreaza in favoarea cetateanului, ele vor trebui legate pentru ca asta va duce la o simplificare a modului in care diverse documente, proceduri pentru cetateni sunt duse la bun sfarsit.
Si asta va ajuta nu doar cetateanul, ci va ajuta si functionarii din administratii pentru ca le va face munca mai usoara. Deci acesta va fi un punct de pornire.
Dincolo de aceste sisteme, deci sistemele care lucreaza pentru cetatean sau care simplifica diverse proceduri, va trebui facuta o a doua etapa de analiza si vazut care sisteme au o logica in ele insele si atunci nu are rost sa le supui unei interoperabilitati si care sisteme trebuie legate intre ele fie dpdv al resurselor lor de hardware, (..), fie la nivel de soft.
La Ministerul Comunicatiilor din cate stiu s-a finalizat curand un studiu facut cu un contractor extern Romaniei cu privire la toate sistemele dezvoltate in ultima perioada si gradul lor de interoperabilitate. Voi vedea si eu acest studiu si din punctul meu de vedere acest raport trebuie facut public imediat", a mai precizat Dragos Tudorache.
Ce se mai arata in comunicatul transmis miercuri de Guvern cu privire la Coordonatorul pentru Tehnologia Informatiei si programul guvernamental GovITHub:
"Coordonatorul pentru Tehnologia Informatiei (un rol cunoscut traditional sub denumirea de CIO - Chief Information Officer - Guvernamental), impreuna cu Directia Guvernamentala pentru Tehnologia Informatiei, reprezinta o structura dedicata coordonarii tehnologiei informatiei si proiectelor de IT la nivel national, care va asigura o viziune unitara in domeniul guvernarii electronice. Misiunea principala a acestei structuri este dezvoltarea platformelor de guvernare electronica, astfel incat cetatenii sa poata interactiona mai usor cu statul. Activitatea si proiectele acestui departament vor face posibila o mai buna comunicare intre ministere si institutii, sprijinind eforturile de simplificare si eliminare a birocratiei. De asemenea, structura va urmari ca investitiile in IT ale institutiilor publice sa fie facute eficient, conform unei strategii si in interesul cetatenilor. Rolul Coordonatorului pentru Tehnologia Informatiei va consta si in consolidarea protectiei datelor cu caracter personal si in promovarea standardelor deschise si reutilizabile in domeniu.
Pe de alta parte, GovITHub va fi un program guvernamental care ii va aduce la un loc pe cei care cred intr-un viitor digital pentru Romania, prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Acesta va functiona in cadrul Guvernului, in colaborare cu Directia Guvernamentala pentru Tehnologia Informatiei. Coordonarea GovITHub este asigurata de Cancelaria Prim-ministrului.
GovITHub va reuni specialisti din domeniul IT care vor sa lucreze proiecte concrete ale administratiei si care dezvolta solutii de securitate cibernetica; antreprenori care vor sa genereze solutii pentru servicii publice mai bune si factori de decizie. Scopul comun este rezolvarea problemelor stringente ale serviciilor publice si transformarea modului in care statul interactioneaza cu cetatenii si cu mediul antreprenorial. De asemenea, GovITHub va reuni companii, organizatii si institutii partenere, va promova proiectele sale si va sustine, pe criterii competitive si prin diferite mecanisme colaborative, proiectele care au potential de dezvoltare. Comunitatea va coopta acceleratoare si incubatoare de afaceri, hub-uri IT, ONG-uri, fonduri de investitii, strartup-uri si companii private".
Post a Comment