Companiile americane au investit pana in prezent un miliard de euro in Romania si au contribuit la crearea a circa 15.000 de locuri de munca, domeniile cheie in care au investit fiind tehnologia informatiilor (IT ), serviciile, auto, agricultura, banci si asigurari si poate dupa aceasta misiune economica, investitile americane vor creste si mai mult, a declarat luni Aurel-Sorin Encutescu, Secretar de Stat in Ministerul Economiei,
in cadrul Summitului regional pe securitate cibernetica.
Investitiile totale in sectorul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor ar putea sa ajunga la aproximativ 2,4 miliarde de euro in Romania, de la peste 2,05 miliarde euro investitii realizate pana la sfarsitul anului 2013, a spus acesta.
"Sarcina mea de astazi este de a prezenta cateva elemente care sa se inscrie intr-o matrice de analiza pe care partenerii americani sa o poata utiliza atunci cand vor decide fie sa creasca valoarea investitiilor pe care le-au facut deja in Romania, fie pentru cei care inca nu au investit in Romania sa le dam ocazia sa identifice aceste oportunitati de business si sa realizeze un plan de afaceri care sa le aduca profitul si satisfactia investirii in Romania", a declarat luni Aurel-Sorin Encutescu, Secretar de Stat in Ministerul Economiei, in cadrul Summitului regional pe securitate cibernetica.
Acesta a prezentat apoi
punctele forte ale Romaniei in plan geopolitic, macroeconomic, fiscal si IT.
Iata principalele declaratii:
- "In primul rand am sa ma refer la ceea
ce reprezinta Romania ca piata si pozitie.
Romania poate fi considerata ca cea mai mare piata interna din Sud Estul Europei si a doua ca marime in Europa Centrala si de Sud-Est.
- Are un potential de piata important prin faptul ca
Romania se afla pe locul 9 ca dimensiune in Europa, locul 7 ca populatie in UE si in acelasi timp din punct de vedere al securitatii colective luand in considerare numarul si componentelor fortelor armate este de asemenea pe locul 7 in cadrul NATO.
- Romania joaca un rol deosebit de important ca poarca de acces la piata unica europeana, o piata care are peste 500 milioane de consumatori. In acelasi timp, Romania este un adevarat pod de legatura intre tarile din bazinul Dunarii cu cele din zona si regiunea extinsa a Marii Negre.
- Are de asemenea o pozitie geografica favorabila avand acces la Comunitatea Statelor Independente, la zona Balcanilor, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, fiind strabatuta de trei coridoare de transport pan-europene. De asemenea este de mentionat profilul geostrategic special al Romaniei, acela de a fi un stat pivotal al flancului de est al NATO (..) precum si un stat de frontiera al UE.
Din punct de vedere al analizei mediului economic
, putem spune ca Romania se prezinta astazi si creeaza oportunitati pentru un climat investitional cu costuri competitive.
- Exista facilitati fiscale importante iar cresterea economica este sustenabila, in anul 2013 inregistrand chiar cea mai mare crestere a PIB-ului in UE. Avem o inflatie in scadere, iar ceea ce este cel mai important Romania va realiza pana la sfarsitul anului 2015, o rata de absorbtie a fondurilor europene de pana la 80%.
- Exista de asemenea parteneriate cu institutiile financiare internationale, precum Fondul Monetar International, BERD, Banca mondial si Comisia Europeana.
- Ceea ce este cel mai important in legatura cu evaluarea mediului de afaceri in Romania cred ca sunt rezultatele prezentate de agentiile de evaluare - S&P, Moody's si Fitch. Toate aceste agentii de evaluare au stablit ratinguri si calificative recomandate pentru investitii pe termen lung.
Privind datele referitoare la situatia macroeconomica actuala:
- Asa cum am mentionat,
Romania a avut in 2013 cea mai mare rata de crestere economica din UE, in 2014 a cincea rata de crestere economica.
- Romania a depasit in 2014 PIB-ul din 2008, de dinainte de criza. In 2013 Romania a depasit cu cinci puncte procentuale nivelul din 2008 si cu trei puncte procentuale nivelul din 2013.
- In 2013, PIB-ul pe locuitor in Romania a crescut cu 7,7% fata de 2011 si cu 14% fata de 2008.
- In 2014, Romania a avut a opta cea mai redusa rata a somajului din UE si a doua cea mai redusa rata a somajului din Europa Centrala si de Est
- Inflatia se afla la un minim isdtoric din ultimii 40 de ani.
- De asemenea in perioada 2012-2014, datoria externa totala s-a redus cu 5,5 miliarde de euro. In acelasi timp, Romania are o rezerva financiara la Ministerul de finante in valoare de 6,8 miliarde.
- In 2014, deficitul bugetar in Romania a scazut la 1,9% din PIB. In 2014, Romania s-a imprumutat la dobanzi minime istorice pe piata internationala iar productia industriala a crescut cu 6,1%.
- Practic in acest moment putem vorbi de rezultate deosebite realizate in dezvoltarea economica iar lucrul cel mai important este ca in 2014 Romania a realizat un maxim istoric al exporturilor de aproape 53 de miliarde de euro.
(..)
Evolutia investitiilor straine directe:
- Cred ca este important sa mentionam tot pentru incurajarea investitorilor straini cam cum s-au desfasurat investitiile straine in Romania si am aici datele Bancii Nationale care mentioneaza faptul ca valoarea investitiilor directe in Romania a fost de 2427 de milioane de euro. Domeniile cele mai importante in care au fost realizate aceste investitii au fost
industria prelucratoare si tehnologia informatiei.
- Deci iata ca IT pentru multe companii straine a reprezentat un domeniu de interes.
Practic in acest domeniu s-a investit pana in prezent 2050 de milioane de euro.
Avem si un clasament al primelor tari care au investit in Romania pana la 31 decembrie 2013:
- Olanda cu 24,4%
- Austria - 19,1%
- Germania - 11,2%
- Franta - 7,6%
-
Companiile americane au investit pana in prezent un miliard de euro
si au contribuit la crearea a
circa 15.000 de locuri de munca
, domeniile cheie in care au investit fiind tehnologia informatiilor si serviciile, auto, agricultura, banci si asigurari. Cred ca dupa aceasta misiune economica, investitiile americane poate vor creste si mai mult.
Romania are un climat investitional competitiv, luand in considerare elementele de fiscalitate:
- aici este de mentionat ca Romania are o cota unica de impozitare de 16%, una dintre cele mai mici din UE.
- de asemenea pentru a asigura un mediu investitional atractiv, Romania a introdus incepand cu luna iulie 2014, scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
- incepand cu 25 martie 2015, in dezbatere publica si se afla la Parlament, au fost depuse proiectele care vizeaza Noul Cod Fiscal si in acelasi timp noul Cod de procedura Fiscala.
- Practic este un program de relaxare a fiscalitatii in Romania si de incurajare a mediului ivestitional. TVA-ul va scadea de la 24% la 20% incepand cu ianuarie 2016, iar incepand cu 1 ianuarie 2018, acest TVA va scadea la 18%.
- va fi redusa contributia de asigurari sociale atat a angajatului cat si a angajatorului.
- incepand cu 1 ianuarie va fi eliminat impozitul pe dividende, iar cota unica de impozitare pe profit la 1 ianuarie 2018 se va reduce de la 16% la 14%.
- Exista si alte masuri fiscale pentru fiecare investitor strain.
In continuare cred ca este important sa stie care sunt drepturile investitorilor straini
:
- in Romania se acorda un tratament egal atat pentru investitorii nationali cat si pentru cei straini.
-investitiile straine sunt permise in toate sectoarele economiei. Exista posibilitatea de a gestiona societatea cu drepturi depline, se poate asigura repatrierea completa a capitalurilor si a profilurilor. Exista protectia totala la nationalizari si la expatrieri. de asemenea se acorda acces simultan si la fondurile acordate de UE si de legislatia romaneasca.
- aici trebuie sa mentionam ca exista facilitati in special cele acordate prin scheme de ajutor de stat. Astazi Romania are doua scheme de ajutor de stat pentru investitii care genereaza locuri de munca si in acleasi timp exista si o schema de ajutor de stat destinata domeniului ITC.
Din punct de vedere al pietei ITC, inclusiv piata securitatii cibernetice, acest sector a reusit sa fie al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut al Romaniei.
-
Investitiile totale in sectorul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor ar putea sa ajunga la aproximativ 2,4 miliarde de euro in Romania.
In momentum de fata, in Romania este un spatiu extraordinar de prolific pentru crearea de start-upuri in domeniulmIT.
- Romania se afla pe locul 5 in lume in privinta vitezelor de internet. Acestea este un loc onorant si (..) intre primele 20 de orase care au acces la cea mai mare viteza de internet, Bucurestiul este pe locul 4, Galatiul pe locul 7, Iasi pe locul 8, Timisoara pe locul 9, Ploiesti pe locul 10, Oradea pe locul 13, Cluj-Napoca si Constanta. Oata deci si spatii in care Romania ocupa un loc fruntas.
- Trebuie mentionat ca
in anul 2014, Romania avea peste 64.000 de specialisti in IT, tara noastra fiind lider european in ceea ce priveste numarul de angajati in sectorul tehnologiei informatiei pe cap de locuitor
si ocupa locul al saselea la nivel mondial.
- in momentul de afata performanta financiara a acestui sector a crescut continuu, ajungand la o cifra de afaceri medie anuala de aproape 2,8 miliarde de euro, dar aceasta este in prezent. Unii specialisti din IT&C apreciaza ca Romania poate inclusiv sa atinga o cifra de afaceri de 10 miliarde de euro. Succesul cel mai mare il inregistreaza companiile care lucreaza dezvoltarea de produse soft. In plina criza economica, sectorul ITC a fost singurul sector economic in care nu s-a recurs la concedieri. Conform datelor Bancii Nationale in 2013, industria IT s-a clasat pe locul doi in clasamentul domeniilor exportatoare de servicii".
Post a Comment