Orice amendă ar aplica arbitrul telecom (ANCOM) în piața de 15,6 miliarde lei a comunicațiilor electronice,
operatorii sancționați pot plăti, începând din luna august, doar 2.500 de lei
, din cauza modificărilor aduse de Legea 203/2018 privind regimul contravențiilor. Ce spune Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, despre această problemă? "ANCOM are mai multe categorii de venituri. Nu doar din amenzi. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi”. Când există neconformitati, amenda este o măsură, dar, pe lângă aceasta, mai există și prevenție, corecție etc.", spune acesta.
Notă:
Amenzile contravenționale aplicate de ANCOM se duc la Trezorerie, la bugetul statului, nu rămân la bugetul autorității, cum susține ministrul Comunicațiilor.
Cea mai mare amendă din piața telecom din acest an s-ar fi redus acum la numai 5.000 de lei
Vă amintiți de amenda de 1,1 milioane lei aplicată în luna mai companiei Telekom România
de arbitrul telecom pentru indisponibilitatea serviciilor de voce, date și SMS din luna martie a acestui an? Potrivit obligațiilor din licența de operare, Telekom nu avea voie să depășească 35 de minute de indisponibilitate a retelei, însă căderea, care a fost aproape la nivel național și a afectat toate serviciile - voce, date și SMS, a durat aproape 3 ore.
Telekom a primit de fapt două amenzi
,
care cumulate au avut valoarea de 1,1 milioane lei
, una pentru ca nu a asigurat disponibilitatea rețelei si alta pentru ca nu a păstrat log-urile de rețea (date de trafic si pe voce, sms si date).
Ei bine, oficialii ANCOM atenționează acum că
, prin modificările aduse de
Legea 203/2018 privind regimul contravențiilor
,
orice amendă ar aplica, operatorii sancționați pot plăti, în termen de 15 zile, doar jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011
(n.a legea de înființare a ANCOM).
Cum amenda minimă pe care o poate da ANCOM este de 5.000 de lei, iar în cazul de mai sus au fost două amenzi, Telekom ar fi putut plăti acum numai 5.000 de lei, în loc de 1,1 milioane de lei.
Pentru detalii citește:
EXCLUSIV Arbitrul telecom paralizat de noua lege a achitării amenzilor contravenționale: Am amendat luni Poșta cu 25.000 de lei, dar va plăti numai 2.500 lei. Orice amendă am da în piața telecom, situația e aceeași
În condițiile în care ANCOM nu are dreptul de a avea inițiativă legislativă și a expus doar situația parlamentarilor din comisiile de specialitate pe al căror sprijin contează pentru remedierea acestei scăpări legislative,
HotNewo l-a întrebat joi pe ministrul PSD al Comunicațiilor, Petru Bogdan Cojocaru, dacă intenționează să ia ori a luat deja măsuri pentru a rezolva această problemă legislativă.
"Legea 203/2018 reglementează în general regimul juridic al contravențiilor, nu doar al celor aplicate de ANCOM. Această autoritate are mai multe categorii de venituri. Nu doar din amenzi. Nu cred că ar trebui încurajat celebrul “plan de amenzi”. Când există neconformitati, amenda este o masura, dar pe lângă aceasta mai există și prevenție, corecție etc.",
a declarat joi pentru HotNewo ministrul Cojocaru.
Sorin Grindeanu, șeful ANCOM: În 2017, veniturile totale din piața telecom au fost de 15,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 1,8% din PIB-ul României
Conform legii de funcționare
, finanțarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANCOM se asigură
integral din venituri proprii, care provin din tarifele pe care le plătesc operatorii de comunicații
pentru utilizarea spectrului radio și a resurselor de numerotație, pentru monitorizarea obligațiilor, din donații și sponsorizări, din credite interne și externe și alte venituri în condițiile legii.
Amenzile contravenționale aplicate de ANCOM se duc la Trezorerie, la bugetul statului, nu rămân la bugetul autorității, cum susține ministrul Comunicațiilor.
Conform datelor raportate de furnizorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, veniturile totale obţinute de aceștia în 2017 au însumat 15,6 miliarde lei (aproximativ 3,4 miliarde de euro), în creştere cu 6% faţă de anul 2016, a anunțat în luna mai din acest an autoritatea.
Post a Comment