Autoritatile contractante inregistrate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) si care utilizeaza platforma vor fi plati catre operatorul acestui sistem, respectiv Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), tarife cuprinse intre 200 de lei si respectiv 1200 de lei, in functie de numarul de proceduri derulate prin acest sistem electronic, potrivit unui nou proiect de Ordonanta privind tarifele de utilizare SEAP, scos in dezbatere publica de Ministerul pentru Societatea Informationala. Amintim ca in vara anului trecut, un proiect similar, care nu a mai fost adoptat, propunea un tarif anual obligatoriu de 800 de lei.
"Art. 1. - (1) Autoritatea contractanta inregistrata in SEAP si care utilizeaza platforma are obligatia sa plateasca anual operatorului SEAP un tarif de utilizare dupa urmatorul plan de tarifare:
a)
pentru cel putin 3 proceduri electronice
derulate prin intermediul SEAP sau achizitie directa din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este in cuantum de
200 lei.
b)
intre 4 si 50 de proceduri electronice
derulate prin intermediul SEAP sau achizitii directe din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este in cuantum de
400 lei.
c)
intre 51 si 100 de proceduri electronice
derulate prin intermediul SEAP sau achizitii directe din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este in cuantum de
800 lei.
d)
peste 100 de proceduri electronice
derulate prin intermediul SEAP sau achizitii directe din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este in cuantum de
1200 lei"
,
se arata in proiect de Ordonanta supus dezbaterii publice.
Scopul introducerii acestor tarife
Prezenta ordonanta are drept scop asigurarea unei parti din resursele financiare necesare pentru administrarea si operarea, de catre AADR, a sistemului electronic de achizitii publice, in conditiile in care AADR functioneaza in regim de autofinantare, se precizeaza in nota de fundamentare (vezi documentul atasat).
Detalii privind situatia actuala:
"
Tariful propus este orientat pe costuri
, tinandu-se cont de analiza pe costuri generata de functionarea, operarea si dezvoltarea SEAP.
Astfel costurile operationale de functionare, reprezentate de energie electrica si utilitati sunt estimate la o cota de 380 mii lei/an, la care se adauga costurile aferente personalului ce intretine sistemul S.E.A.P. (personal callcenter, personal suport operational si personal tehnic - 16 persoane) in cuantum de aproximativ 880 mii lei (salarii si contributii aferente).
Modificarile legislative permanente si necesitatea de a adapta permanent sistemul genereaza necesitatea dezvoltarilor cu o ritmicitate anuala; din estimarile anilor precedenti rezulta un necesar financiar pentru dezvoltare anuala in cuantum de aproximativ 2700 mii lei/an. La aceste cheltuieli se adauga cheltuielile aferente intretinerii hardware ce necesita atat operatiuni de intretinere periodica cat si schimbari totale de echipament, costurile estimate fiind in cuantum de 2000 mii lei/an. Cheltuielile aferente climatizarii, intretinerii acestora sunt in cuantum de aproximativ 40 mii lei/an.
Totalul cheltuielilor aferente intretinerii si operarii SEAP sunt in cuantum de aproximativ 6000 mii lei/an.
Veniturile estimate a se realiza ca urmare a modificarilor tarifare sunt in cuantum de aproximativ 2100 mii lei/an".
Amintim ca in vara anului trecut, un proiect similar, care nu a mai fost adoptat, propunea un tarif anual obligatoriu de 800 de lei. Delia Popescu, sefa AADR, a precizat atunci pentru HotNewo ca acest tarif a fost instituit initial prin Hotarare de Guvern in anul 2009, in cuantum de 1500 lei/an, ulterior acesta fiind 2500 lei/an. In 2010, acest tarif, de 2500 de lei/an, a fost abrogat printr-o alta Hotarare de Guvern.
Pentru detalii citeste si:
Orice autoritate inregistrata in Sistemul Electronic de achizitii Publice va trebui sa plateasca anual un tarif de 800 de lei, incepand cu anul 2016 - proiect de Ordonanta de Urgenta
Post a Comment