Dezvaluiri incredibile facute de
Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO)
, care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseulo la costuri zero pentru statul roman. Platforma Ghiseulo este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseulo de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.
UPDATE
Reactia Ministerului de Finante:
"Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseulo. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".
Inainte de declaratiile APERO, un scurt background
Ministerul de Finante a anuntat luna trecuta ca vrea sa implementeze un nou sistem IT care va permite cetatenilor sa plateasca online cu cardul
orice
impozit, taxa, amenda sau orice alta suma indiferent de institutia publica care le administreaza (ANAF, primarii, alte institutii publice), preluand anumite functionalitati si servicii oferite de Ghiseulo
, iar
comisionul va fi de 0,3% din valoarea tranzactiilor si va fi suportat de la bugetul de stat
, au precizat pentru HotNewo oficialii ministerului. Ghiseulo permite in prezent,
pentru un comision de maxim 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 192 de primarii inrolate in sistem.
Delia Popescu, sefa Agentiei pentru Agenda Digitala (AADR) care gestioneaza Ghiseulo, spune ca statul ar trebui sa dovedeasca maturitate in cheltuirea banilor si sa nu duplice functionalitati deja existente.
Pentru detalii citeste si:
Ministerul de Finante vrea sa faca un nou sistem IT prin care cetatenii vor putea plati online orice taxe si impozite, preluand functionalitati deja existente in Ghiseulo
In urma informatiilor prezentate de Ministerul de Finante, HotNewo a adresat mai multe intrebari catre Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseulo la costuri zero pentru statul roman.
Raspunsurile Asociatiei primite
din partea lui
Razvan Faer, presedintele APERO
, arata ca
statul roman a refuzat sa imbunatateasca instrumentul de plati online Ghiseulo timp de un an si jumatate.
Mai concret: de un an si jumatate, Ghiseulo putea fi utilizat pentru o plaja mult mai larga de operatiuni decat in prezent. Daca Ghiseulo ar fi fost interconectat cu ANAF, contribuabilii ar fi putut plati online taxele si impozitele pe care acum le platesc doar la ghiseele ANAF, de multe ori
stand la cozi uriase.
Mai mult: din toamna anului 2014, APERO a propus Ministerului Comunicatiilor reducerea comisioanelor platite de cetateni la tranzactiile prin Ghiseulo, dar nici aceasta propunere nu s-a concretizat.
Prezentam in continuare raspunsurile furnizate de Consiliul Director al
APERO la intrebarile HotNewo:
Intrebare HotNewo.
Ce parere are APERO despre acest nou proiect al Ministerului de Finante?
APERO:
APERO considera binevenit orice proiect care contribuie la multiplicarea volumului platilor fara numerar, procesate electronic. Evident, chiar daca, la acest stadiu al dezvoltarii platilor electronice in Romania ar fi mai util pentru piata sa aiba la dispozitie sisteme cu functiuni complementare, totusi pot coexista solutii de plata cu unele similaritati, iar acest lucru vine in sprijinul platitorilor, care isi pot exercita optiunile, dreptul de a alege solutia considerata potrivita.
Intrebare HotNewo:
Din informatiile disponibile pana acum, dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP - Ghiseulo) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara. Ce beneficii a avut si ce cheltuieli a avut pana acum APERO prin punerea la dispozitie a aplicatiei software de plati online pentru Ghiseulo?
APERO:
Pentru Ghiseulo, APERO a suportat costurile de dezvoltare si de mentenanta, cu aprobarea tuturor membrilor asociatiei. Statul roman, prin MCSI/AADR, contribuie cu infrastructura hardware necesara functionarii sistemului.
Beneficiul fundamental pentru APERO
a fost acela ca si-a atins,
cu serioase eforturi
, scopul de a pune la dispozitie un mijloc pentru modernizarea platilor de impozite si taxe in Romania. Promovarea platilor electronice constituie insusi scopul existentei asociatiei.
Intrebare HotNewo:
Ce beneficii a avut si ce cheltuieli si servicii a trebuit sa asigure pana acum Indeco Soft din Baia Mare prin punerea la dispozitie a aplicatiei software de plati online pentru Ghiseulo?
APERO:
INDECO Soft si-a adus contributia de membru al APERO, neincluzand calcule de profit in munca depusa pentru aplicatia Ghiseulo. Relatia cu INDECO este administrata exclusiv de catre APERO.
Intrebare HotNewo:
Din informatiile HotNewo, pe circuitul de avizare interministerial exista de ceva timp un set de norme care intentiona sa aduca o serie de imbunatatiri sistemului de plati online prin Ghiseulo.
- Ce imbunatatiri intentioneaza sa aduca aceste norme la actualul sistem Ghiseulo?
- De cat timp se discuta implementarea acestor norme? Ar fi de ajutor sa ne furnizati macar principalele prevederi din ultima forma a setului de norme aflat pe circuitul de avizare
APERO:
Intr-adevar, impreuna cu MCSI am avut consultari permanente legate de imbunatarile care pot fi aduse sistemului. Discutiile au fost fundamentate pe feedback-ul constant de la institutiile publice obtinut atat pe filiera AADR (reprezentantul MCSI) cat si prin contactul direct al bancilor participante la proiect. Subiectele care au facut obiectul consultarilor au vizat:
flexibilizarea procedurilor de eliberare a datelor de acces:
- aceste discutii s-au concretizat deja, astfel ca
in prezent datele de acces se elibereaza in format electronic nemaifiind obligatoriu sa va deplasati la sediul institutiei.
In prezent se elibereaza date de acces prin platformele de internet banking ale catorva banci membre APERO urmand ca in scurt timp si alte banci sa imbratiseze aceeasi procedura obstacolele intampinate pana acum fiind de natura tehnica.
-Credentiale online:
In foarte scurt timp (2 saptamani) datele de acces pentru Ghiseulo vor fi disponibile online direct din platforma Ghiseulo.
APERO impreuna cu AADR, respectand cele mai inalte standarde de securitate, au dezvoltat un sistem prin care orice detinator de card bancar al carui CNP a fost inrolat in sistem de catre institutiile publice (mai mult de 5 milioane) isi va putea genera singur datele de acces. In prezent modulul Vreau Cont este pe mediul de test pentru ultimele configurari. Modulul va permite obtinerea datelor de acces atat pentru romanii din tara cat si pentru romanii din strainatate.
Scaderea comisioanelor:
inca din toamna anului 2014 (cu aproape 1 an inainte de legea prin care a fost schimbat comisionul interbancar, respectiv decembrie 2015) APERO a propus Ministerului de Comunicatii reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseulo de la max. 2% sau max. 30 lei, cat este mentionat in HG 1235 actul care guverneaza activitatea Ghiseulo, la max. 1% sau max. 20 lei. Trebuie mentionat insa ca aceste praguri au fost maxime existand in permanenta institutii publice care au beneficiat de comisioane chiar mai reduse.
Deschiderea platformei pentru persoanele juridice (in legatura cu obligatiile de plata pe care Persoanele juridice le au fata de Bugetele locale) - platforma este pregatita de mai bine de 1 an pentru aceasta integrare.
Inrolarea ANAF in sistem pentru a incepe colectarea obligatiilor de plata pe care persoanele fizice, PFA si persoanele juridice le au catre bugetul de stat - platforma este pregatita pentru aceasta inrolare de mai bine de 1 an si jumatate
Integrarea platformei cu solutiile de mobile payments - in curs de realizare
Optimizarea site-ului Ghiseulo pentru mobil - se va realiza odata cu versiunea 3.0 ocazie cu care platforma va trece pe o tehnologie noua
Cresterea gradului de transparenta privind informatiile statistice din Ghiseulo in scopul incurajarii si altor institutii publice sa se inroleze:
- Informatii privind rata de adoptie a sistemului - a fost publicat contorul cu numarul de utilizatori ai sistemului
- Informatii legate denumarul de tranzactii si volumele efectuate prin Ghiseulo ce vor fi destinate doar institutiilor publice
- Informatii legate de numarul de persoane inrolate de fiecare institutie publica in Ghiseulo
- Detalii cu caracter informativ despre institutiile inrolate: denumire, adresa, program cu publicul, numere de telefon etc.
Imbunatatirea fluxului de plata a amenzilor prin acordarea posibilitatii utilizatorului de a incarca procesul verbal al contraventiei in sistem. Astfel actul constatator este transmis institutiei publice unde utiizatorul isi are domiciliul fiscal pentru a i se putea opera inchiderea debitului.
Discutiile au avut caracter permanent incepand cu vara anului 2014. Propunerile noastre au fost discutate cu reprezentantii MCSI insa atributul intocmirii normelor si trimiterii lor pe circuitul de avizare revine in mod exclusiv partenerilor nostrii. APERO nu a avut si nu a cerut acces la aceste norme.
Intrebare HotNewo:
Nu considerati ca daca noul sistem IT al Ministerului de Finante va prelua functionalitati si servicii oferite de Ghiseulo, asa cum au comunicat oficialii Finantelor, platforma Ghiseulo va fi abandonata?
APERO:
Desigur, pot sa apara suprapuneri intre functionalitatile celor doua sisteme, dar avem incredere ca, daca dezvoltarile pe care le luam in considerare pentru viitorul apropiat al Ghiseului se vor implementa, Ghiseulo va continua sa ramana o optiune atractiva pentru utilizatorii sai. Cum am precizat si anterior, publicul platitor va avea mai multe solutii la indemana si o va alegea pe cea pe care o considera potrivita.
Intrebare HotNewo:
In ipoteza in care platforma Ghiseulo va muri, ce ati dori sa comentati?
APERO:
Ce ar ramane sa fie comentat? Daca se va ajunge la acest stadiu, reprezentantii asociatiei de la acel moment vor analiza si vor opta sa comenteze sau nu.
Intrebare HotNewo:
Cat credeti ca va costa noul sistem IT anuntat de Ministerul de Finante, luand in calcul costurile Ghiseulo?
APERO:
Nu ne sunt cunoscute evaluarile Ministerului de Finante si nu ne putem pronunta pe aceasta tema.
Intrebare HotNewo:
In cat timp credeti ca ar putea fi implementat noul sistem IT al Ministerului de Finante?
APERO:
Din nou, nu avem informatii detaliate despre acest proiect si nu ne putem pronunta.
Intrebare HotNewo:
Considerati ca toate serviciile catre populatie anuntate Ministerul de Finante pot fi implementate in Ghiseulo? In cat timp? Si la ce costuri estimative?
APERO:
Daca ne referim la functionalitatile anuntate de MFP cu siguranta ca ele pot fi implementate in Ghiseulo.
Perioada de implementare depinde insa de situatia sistemelor existente in MFP si de cerintele lor detaliate. Cu certitudine exista elemente de complementaritate intre caracteristicile Ghiseulo si cele ale sistemului anuntat de MFP. Din punct de vedere al platformei Ghiseulo inrolarea MFP se poate face ca orice alta institutie la costurile prevazute in HG 1235 / 2010 si Normele de aplicare, beneficiind din partea APERO de acelasi sprijin pe care Asociatia l-a acordat tuturor. Suntem deschisi la discutii cu MFP in sensul in care MFP ar putea fi un partener si un lider al acestui proiect, nu numai o institutie inrolata in Ghiseulo. Platforma Ghiseulo si-a dovedit fiabilitatea si credem ca MFP poate beneficia de acest fapt in timp ce isi atinge propriile obiective".
HotNewo a solicitat un punct de vedere cu privire la acest proiect si Ministerului Comunicatiilor.
Intrebati daca nu duplica din nou statul investitiile IT, oficialii Ministerul Comunicatiilor au precizat ca efortul administratiei publice este orientat spre reutilizarea datelor si nu spre duplicare si ca este important sa se ofere cetatenilor instrumente diverse de plata taxe si impozite.
Pentru detalii citeste si:
Cum raspunde Ministerul Comunicatiilor la suspiciunile ca noul sistem IT de plata a taxelor si impozitelor duplica platforma Ghiseulo: Efortul e orientat spre zona de interoperabilitate a sistemelor, de reutilizare a datelor si nu spre duplicare
Post a Comment