Posta Romana a anuntat, joi, ca a castigat un contract de peste 31 milioane lei (fara TVA) cu Regia Patrimoniului Protocolului de Stat Bucuresti (RAAPPS), in baza caruia va livra, la domiciliul titularilor, in urmatorii 4 ani, permisele de conducere si certificatele de inmatriculare. Posta subliniaza ca a castigat 'in urma unei licitatii deschise la care a depus oferta si una dintre cele mai importante firme de curierat din Romania" si ca ''demonstreaza, inca o data, ca este pregatita sa concureze, de la egal la egal, cu cei mai buni furnizori de servicii de curierat'. Datele din SEAP arata ca Posta a castigat in fata Fan Courier, printr-o eroare procedurala, deoarece firma privata de curierat nu ar fi incarcat la timp in sistemul de achizitii unul dintre documente.

Ce spune Posta Romana in comunicatul de presa:

"Compania Nationala Posta Romana a castigat un contract de peste 31 milioane de lei, fara TVA, cu Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat Bucuresti (RAAPPS), in baza caruia va livra, la domiciliul titularilor, permisele de conducere si certificatele de inmatriculare pentru MAI - DRPCIV.

Valoarea acordului-cadru este estimata la 31.020.000 lei, iar durata acestuia este de 4 ani. Pe toata durata acordului-cadru se va livra o cantitate minima de 600.000 de plicuri si o cantitate maxima de 6.000.000 de plicuri.

Livrarea documentelor este asigurata in toate localitatile din Romania, iar beneficiarii vor primi documentele la domiciliu, prin serviciul Prioripost, divizia de curierat rapid a Postei Romane. Pentru persoanele fizice, predarea permiselor de conducere sau a certificatelor de inmatriculare se face pe baza actului de identitate, iar pentru destinatarii persoane juridice, corespondenta se va preda numai persoanei imputernicite.

Contractul a fost atribuit in urma unei licitatii deschise la care a depus oferta si una dintre cele mai importante firme de curierat din Romania. Posta a mai castigat contracte pentru transportul permiselor si al certificatelor de inmatriculare si in 2009 si 2013. Astfel, Posta Romana demonstreaza, inca o data, ca este pregatita sa concureze, de la egal la egal, cu cei mai buni furnizori de servicii de curierat.

'Continuam sa fim un partener serios si puternic conectat la nevoile clientilor nostri. Ne onoreaza colaborararile devenite deja traditionale, precum contractul cu RAPPS, si suntem preocupati permanent de atragerea de noi clienti in portofoliul Postei Romane, bazandu-ne pe profesionalismul si experienta celor 155 de ani de cand activam in domeniul serviciilor postale', a declarat Andrei STANESCU, directorul general al CNPR."

Procesul verbal de deschidere a ofertelor: De ce oferta Fan Courier a fost declarata inacceptabila

De notat faptul ca anuntul facut joi de Posta Romana vine

inainte ca in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) sa fie afisat in mod public anuntul de atribuire a contractului.

In SEAP este incarcat insa Procesul verbal (vezi documentul atasat)

al comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru atribuirea acestui acord-cadru, din care aflam atat cine este firma care a concurat cu Posta Romana pentru acest contract, precum si motivele pentru care RAPPS i-a respins oferta.

Din procesul verbal semnat in data de 2 august 2017, aflam cum "

Comisia de evaluare a ofertelor s-a intrunit dupa termenul limita de depunere a ofertelor

pentru incheierea acordului cadru (..), respectiv incepand cu 01.08.2017, in vederea analizarii/evaluarii documentelor depuse de ofertantii participanti la procedura de atribuire." si ca ofertantii inscrisi la procedura on-lie au fost

Posta Romana si Fan Courier.

"Avand in vedere prevederile art. 132 alin (3) din HG 395/2016,

comisia de evaluare a solicitat ofertantului SC Fan Courier Express SRL

prin intermediul SEAP/sectiunea intrebari din invitatia de participare, clarificari cu privire la dovada constituirii garantiei de participare. In aceiasi solicitare,

comisia de evaluare a cerut sa i se indice modalitatea de decriptare a documentelor depuse.

Termenul acordat pentru transmiterea raspunsului a fost 03.08.2017. (n.a toate fisierele depuse de Fan Courier purtau extensia 'p7c')

Operatorul economic

SC Fan Courier Express SRL a incarcat raspunsul sau in SEAP

/sectiunea intrebari din invitatia de participare, in data de 02.08.2017, in care a reatasat fisierele atat criptate si semnate digital, cat si in format PDF, a indicat modalitatea de decriptare a acestora si a transmis dovada constituirii garantiei de participare.

Dupa verificarea documentelor depuse

de SC Fan Courier Express SRL,

comisia de evaluare a constatat ca acesta nu a depus odata cu oferta, DUAE

in conformitate cu art. 60 alin (1) din HG 395/2016, care prevede: Operatorul economic are obligatia de a transmite oferta si DUAE in format electronic si numai pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in anuntul de participare.

Astfel, avand in vedere ca operatorul economic SC Fan Courier Express SRL a depus oferta fara respectarea prevederilor art. 75 din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, comisia de evaluare declara oferta depusa de acesta ca fiind

inacceptabila

(...)".

Ce reprezinta DUAE

DUAE (Document Unic de Achizitie European)

reprezinta un instrument care faciliteaza participarea operatorilor economici la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica/sectoriale si reduce sarcinile administrative pentru autoritatile/entitatile contractante, fiind instituit la nivelul Uniunii Europene prin Regulamentul C.E. nr. 7/2016.

DUAE reprezinta o declaratie pe propria raspundere a operatorului economic, potrivit careia acesta nu se afla intr-una dintre situatiile de excludere prevazute de legislatia nationala si indeplineste criteriile de calificare si selectie precizate de autoritatea/entitatea contractanta la nivelul fisei de date a achizitiei, precum si, dupa caz, respecta regulile si criteriile obiective care au fost stabilite in scopul limitarii numarului de candidati calificati care urmeaza sa fie invitati sa participe in cadrul procedurilor de atribuire care se deruleaza in mai multe etape.

Cum a castigat Posta Romana in ultimii 8 ani acelasi contract cu RAPPS pentru livrarea permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare

licitatia din 2013

Foto: Captura SEAP

Datele din SEAP mai arata ca intr-adevar, in ultimii 8 ani, de livrarea permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare s-a ocupat tot Posta Romana, in urma unor licitatii castigate in

2013 si 2009

, fiecare reprezentand acorduri-cadru pe cate 4 ani.

Ce nu spune Posta Romana este ca la licitatia din 2013 nu a mai existat o alta oferta la licitatia organizata de RAPPS (vezi captura de ecran).

Valoarea estimata a contractului licitat a fost de 25850000 lei fara TVA

, iar valoarea finala a contractului atribuit catre Posta

a fost identica

-

25850000 lei fara TVA.

Licitatia din 2009

Foto: Hotnews

In 2009 (vezi captura foto alaturata),

nu a existat o licitatie electronica, insa datele din SEAP arata ca RAPPS a primit 3 oferte. Nu se arata insa cate au fost declarate admisibile, ci numai faptul ca Posta Romana a castigat contractul la suma de 18.450.000 lei fara TVA, de la o valoare estimata initial de 50.000.000 lei fara TVA.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, nefiind o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, respectiv isi constituie veniturile din contracte comerciale si se autofinanteaza.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.

Adina Popa, Author

Post a Comment