Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, care vrea sa introduca rapid in circuitul legislativ doua proiecte de legi privind securitatea cibernetica si inregistrarea celor care cumpara cartele pre-pay, a studiat in anul 2012 la Academia Nationala de Informatii 'Mihai Viteazul', Colegiul National de Informatii, institutie de invatamant superior a SRI,
potrivit CV-ului afisat pe site-ul Ministerului.
Contactat de HotNewo acesta a spus ca a facut un curs de 3 luni pentru a intelege problematica de securitate, avand in vedere ca era membru non-executiv in Consiliul de Administratie al Telekom, operator care administreaza infrastructuri critice de interes national. Despre cele doua proiecte de legi, acesta spune ca ar vrea sa fie avizate in regim de urgenta in Parlament, insa numai dupa o dezbatere publica.
Specializarea pentru care Marius Bostan a obtinut diploma la SRI
a fost:
'Introducere in activitate de informatii si contrainformatii, Securitate nationala si implicatii, Matrici de securitate'.
Contactat de HotNewo pe aceasta tema,
ministrul Marius Bostan a declarat ca:
"
Da
,
am fost la un curs de 3 luni
, absolut normal pentru societatea civila pentru a intelege problematica de securitate. Avand in vedere ca eram membru non-executiv in Consiliul de Administratie al Telekom, care administreaza infrastructuri critice, unele de interes national, eu fiind reprezentant al statului, am considerat necesar sa am o cultura de securitate destul de buna pentru a-mi desfasura activitatea la cele mai bune standarde de competente in acest domeniu".
Cat despre rapiditatea cu care ar vrea adoptate cele doua proiecte de legi, Ministrul spune ca
nu intentioneaza sa fie introduse in dezbatere Parlamentara fara ca inainte sa fie dezbatute public
,
asa cum s-a intamplat si cu noul proiect al securitatii cibernetice.
"Suntem preocupati si lucram la elaborarea unui proiect de lege (
n.a proiectul legii prepay
) cat mai bun cu consultarea societatii civile si a tuturor celor interesati. As vrea sa intre rapid in Parlament, dar
numai dupa dezbaterea publica
, deoarece conform legii trebuie sa fie dezbatere publica de 30 de zile. In grupul interinstitutional lucram la proiectul de lege privind achizitia cartelelor prepay. Este intr-o etapa. Cand vom finaliza acest proiect il vom supune dezbaterii publice si vom avea discutii cu experti asa cum am facut si cu legea securitatii cibernetice. O forma a proiectului legii securitatii cibernetice care integreaza o parte din propunerile venite in urma dezbaterii publice speram sa o publicam pe site saptamana viitoare.
Nu as vrea sa prindem vacanta parlamentara.
Un cetatean corect isi da datele cand isi face abonament la telefon. Nu vad de ce, daca esti un cetatean onest si corect, nu ti-ai da datele cand cumperi o cartela.
Nu este vorba numai de infractorul propriu zis, ci si de alti oameni cu care potentialul infractor vorbeste si asta ajuta intr-un proces de urmarire sau de ancheta penala. De exemplu,
in cazul hackerului de la Valcea
, acesta a fost foarte greu dovedit pentru ca nu se facea o legatura intre modemul pe care-l folosea si proprietar, adica el, pentru ca nu se stiau aceste date.
El daca si-ar fi dat datele de pe buletin cand si-a luat modemul era usor de arestat.
Acesta este un caz. Esential este sa poti sa faci legatura, juridic vorbind, cu proprietarul", a spus
Marius Bostan.
In ciuda dezbaterii publice initiate de Ministrul Marius Bostan pe noul proiect al legii securitatii cibernetice, Comisia de control a SRI din Parlament vrea sa initieze o noua lege a securitatii cibernetice
Comisia comuna permanenta din Camera Deputatilor si Senatului pentru controlul SRI a trimis marti o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor prin care anunta ca incep sa lucreze la o lege privind regimul juridic al cartelelor prepay. Conform adresei trimise la Biroul Permanent, Comisia de control a SRI vizeaza initierea a doua legi. Prima dintre acestea este o lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, iar a doua initiativa legislativa vizeaza regimul juridic al cartelelor prepay,
potrivit ZF.
Ce spune Ministrul Comunicatiilor despre aceasta initiativa?
"Parlamentul are acest drept de a initia legi. Guvernul a lansat in dezbatere publica acest proiect de lege al securitatii cibernetice. Daca cineva din Parlament are cumva o intiativa in sensul acesta nu poti opri acest lucru. Initiativa din Parlament arata preocuparea in domeniu. Sunt sute de initiative in Parlament care majoritatea se suprapun si de aceea Guvernul emite aproape in fiecare sedinta zeci de puncte de vedere pe initiative parlamentare. Asta este procesul democratic", a precizat
Ministrul Marius Bostan.
De ce a fost declarata neconstitutionala Legea pentru identificarea celor care folosesc cartele si Wi-Fi (numita si Legea Prepay)
Legea pentru identificarea celor care folosesc cartele si Wi-Fi (numita si Legea Prepay) a fost declarata neconstituionala in toamna anului 2014. In acelasi an a fost declarata neconstitutionala si o lege privind securitatea cibernetica.
Legea Prepay declarata neconstitutionala in septembrie 2014 prevedea
obligatia de stocare a datelor pentru 6 luni
, si
sporea masiv
datele personale care trebuiau colectate,
aria operatorilor economici care ar fi trebuit sa faca acest lucru
(
cafenele, restaurante, teatre
etc. )
fara sa stabileasca masuri de securitate si fara sa atinga problema cu privire la cine are voie sa acceseze datele stocate.
Pentru detalii citeste si:
Esecul legilor Big Brother in Romania: Cum au ajuns Serviciile de Informatii sa nu mai poata accesa nici macar datele de facturare la telefonie si internet
Post a Comment