Potrivit
Mobile World Live din 25 octombrie 2016
Comisia Europeana a deschis o ancheta privind acordul de partajare a retelei intre O2 si T-Mobile in Republica Ceha, pentru a se asigura ca nu se incalca legile concurentei. Comisia doreste sa vada daca acordul nu "risca incetinirea imbunatatirea calitatii in infrastructura existenta, si daca nu intarzie sau impiedica desfasurarea unor noi tehnologii, precum 4G / LTE, si noi servicii bazate pe acestea, in special in zonele dens populate". Comisia va examina si eficienta produsa prin partajarea retelei.
Comisarul UE insarcinat cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager, declara: "Acordul de partajare de retea intre cei doi operatori majori din Republica Ceha acopera cea mai mare parte a tarii. Trebuie sa ne asiguram ca nu va reduce concurenta in infrastructura si inovare ".
Acordul de partajare a retelei a inceput in anul 2011 si in timp si-a marit domeniul de aplicare, in prezent acoperind intregul teritoriu al Republicii Cehe, cu exceptia oraselor Praga si Brno - in jur de 85% din populatia tarii.
O2 si T-Mobile servesc trei sferturi din piata ceha de telefonie mobila cu amanuntul: T-Mobile fiind primul operator cu o cota de piata de 42,6%, urmat de O2 cu 32,1%, Vodafone 24% si U:fon 1%.
O pozitie de retinere fata de partajarea retelelor exprima in mai 2016 si
ARCEP
, autoritatea de reglementare a telecomunicatiilor din Franta, care sustinea limitarea partajarii retelelor deoarece afecteaza investitiile pe termen lung in infrastructura.
Este evident ca un astfel de acord de partajare a retelei afecteaza competitia in general si competitia in infrastructuri in special. Operatorii care nu sunt parte a acordului vor avea cheltuieli investitionale si operationale mai mari, aproape duble, decat partenerii unui acord de partajare intre doi operatori. Astfel, acestia din urma pot oferi serviciile la tarife mai mici, sau obtine profit mai mare in cazul unor tarife egale. Nu in ultimul rand, un astfel de acord duce la reducerea numarului de retele, adica la reducerea competitiei in infrastructuri. In cazul extrem, cand toti operatorii sunt parte a unui acord de partajare se revine la monopolul de retea.
Sa amintim ca si in Romania exista un acord de partajare a retelelor cu durata de 16 ani. Cam cat licentele de frecvente acordate de ANCOM in anul 2012.
Continuare la
http://nicolaeoaca.blogspoo/
Post a Comment