iOS 9 este cel mai nou sistem de operare lansat de Apple.
Noul iOS9 nu vine cu atâtea schimbări la setări precum iOS 8, însă cea mai bună îmbunătățire este apariția funcției de Search în partea de sus a meniului de Setări, care te ajută să cauți orice ai nevoie, fără să mai pierzi timpul. De exemplu poți căuta cum să activezi Personal Hotspot sau alte lucruri. Search-ul te ajută să găsești tot ceea ce ai nevoie.
Cu noul iOS 9 poți să pui un cod PIN separat pe cardul SIM, ca în cazul în care cineva îți fură telefonul să nu îl poată folosi pe un alt dispozitiv. Telefonul sau tableta îți va cere să introduci codul de fiecare dată când cardul este scos din dispozitiv sau când dai reboot. Poți să alegi de la 4 până la 8 cifre pentru codul PIN, dar să ai grijă să ții minte ce numere ai pus fiindcă dacă introduci codul de mai multe ori greșit cartela se va bloca și nu va mai putea fi folosită niciodată.
A mai fost adăugată și funcția Wi-Fi Assist, care îți permite să treci pe date mobile în cazul în care rețeaua wireless are semnal prost.
Notificările nu s-au schimbat prea mult, dar au o altă ordine: recentă. Dacă selectezi asta, atunci toate notificările o să îți apară în ordine cronologică inversă, adică o să le vezi pe cele mai noi mereu în top. În modul Recent, ai și Group By App, care îți grupează notificările pe aplicații, cele mai noi fiind în top. Dacă nu le grupezi după aplicații, notificările îți vor apărea grupate pe zi. Dacă nu vrei să vezi anumite notificări mereu în top atunci poți să treci pe manual și să le selectezi. Mai jos o să ai toate aplicațiile în ordine alfabetică și le poți controla. Poți să alegi ca notificările să îți apară în Notification Center, în Lock Screen sau în ambele variante. Notificările pot să apară în banner, sub formă de alerte sau să fie anunțate de sunete.
Mici modificări se găsesc și aici:
Siri – poți să îi schimbi accentul fără să schimbi limba. iOS 8 și iOS 9 includ limba engleză localizată pentru Australia, Canada, India, Noua Zeelandă, Singapore, Marea Britanie și SUA. Deasemenea, Siri poate să aibă voce de bărbat sau de femeie. Poți să alegi pentru limba engleză accentul american, australian sau britanic.
Spotlight Search – Când activezi Siri Suggestions o să îți apară pagina de Spotlight Search, care îți sugerează ce vrei să cauți înainte să începi să cauți și să tastezi. Poate fi activat dacă te ajută și dezactivat dacă ți se pare enervant. Cea mai importantă schimbare la iOS 9 este că te lasă să cauți în meniul de setări și astfel este mult mai ușor să găsești tot ce dorești sau ai nevoie.
Handoff & Suggested Apps – Handoff te ajută să transmiți comenzi de la un dispozitiv la altul. De exemplu să scrii un email de pe iPad și să îl termini pe Mac. Aplicații sugerate (Suggested Apps) apar în partea de jos a ecranului blocat și în switcher-ul de aplicații, în funcție de locația ta sau a modului de utilizare. De exemplu, dacă te afli în apropiere de Starbucks, aplicația îți va apărea pe ecranul blocat, asta dacă ai aplicația instalată pe telefonul si aceasta are permisiunea de a-ți accesa locația. My Apps și App Store care sunt prezente la iOS8 au dispărut la iOS 9.
iOS 9 are suport pentru conecțiuni wireless CarPlay, care îți împerechează iPhone-ul (trebuie să fie cel puțin iPhone 5) cu mașina.
Touch Accommodations – calculează cât timp atingeți ecranul pentru înregistrare
Show Lowercase Keys – poți comuta de la litere mici la majuscule și invers
Shake to Undo – poți să oprești caracteristica prin care trebuie să scuturi telefonul pentru a anula o comandă
Vibration – poți să oprești toate vibrațiile, chiar și pe cele pentru alerte de urgență
Usage – s-a mutat în Settings > Battery pentru iOS 9, aici gestionezi stocarea pe telefon și fișierele și backup-urile pe care pe păstrezi în iCloud.
Poți să restricționezi anumite lucruri, de exemplu atunci când îi dai telefonul unui copil poți să îi restricționezi accesul la Safari. Și dacă nu îți place că aplicațiile te întreabă dacă pot să se conecteze la Facebook mergi la Restrictions > Facebook și tastează Don’t Allow Changes.
Acest meniu Setări din iOS 9 conține o serie de switch-uri noi pentru a permite accesul la aplicația Wallet (fosta Passbook) și să răspundă cu mesajul de pe ecran de blocare.
Noul meniu Baterie vă permite să activați manual Modul Consum Redus. (De asemenea, dispozitivul va intra în modul Low Power, atunci când bateria ajunge la 20% și la 10%). iOS 9 are un icon care arată care sunt aplicațiile care consumă multă baterie și de cât timp rulează.
Setările iCloud au un nou comutator pentru a sincroniza datele din aplicația News între mai multe dispozitive iOS. Rețineți că News nu este disponibilă în prezent pentru Mac-uri, dar poate că va fi într-o zi.
În Contacte avem “Contacte găsite în Mail” care permite iPhone-ului să scaneze mailul dvs. și să caute informații, precum numere de telefon și adrese de email.
În acest fel, telefonul îți poate sugera adrese auto-complete în Mail, sau poate să ghicească cine vă apelează, în cazul în care numele și numărul nu sunt în lista de contacte, dar sunt ascunse în adresa dvs. de email. Dacă nu doriți ca acest lucru să se întâmple, puteți opri funcția.
În Calendar avem ”Evenimente găsite în mail”. Această funcție transferă evenimentele pe care le găsește în mail și le adaugă în Calendar.
Setările Note te lasă să îi specifici lui Siri ce cont folosești și pe rând începi noua notă, cu titlu, heading și corpul textului.
iOS 9 are un HomeKit care permite accesul prin telecomandă la orice dispozitiv compatibil cu HomeKit, adăugate la rețea. În plus, puteți să invitați alte persoane cu conturile de iCloud să se conecteze și să controleze acele dispozitive.
Este un lucru mic, dar există un comutator în setările Podcast pentru a utiliza culori personalizate în aplicație, bazat pe opera de arta pentru fiecare podcast. Dacă îți place cum aplicația Muzică (și iTunes de pe desktop) își chimbă culorile în funcție de ceea ce ascultă, păstrați această funcție activată.
Post a Comment